پیوند و کاشت مو یکی از جدیدترین حوزه های علم پزشکی است که در سال های اخیر هم به صورت کمی و هم به صورت کیفی رشد سریع داشته است. یکی از روش هایی است که در مواردی که فرد نیاز به داشتن مو دارد و از روش های دارویی نمی توان موی از دست رفته اش را برگردانیم به کمک پیوند مو یا کاشت مو این کار امکان پذیر است. کاشت مو یک عمل سرپایی همراه با بی حسی موضعی است. در ادامه این مطلب با انواع روش های پیوند مو با ما همراه باشید.
کاشت مو
در مواردی که معمولا از پیوند مو استفاده می کنیم
ریزش موی اسکاری ینی از بین رفتن فولیکول مو به صورت دائمی که میتواند به دنبال سوختی، محل جراحی، محل رادیوتراپی، بیماری های اسکار دهنده مثل لیکن پلان، لوپوس و عفونت های پیاز مو باشد. در نواحی مثل سر، ریش، ابرو و مژه امکان پیوند مو وجود دارد.
اساس پیوند مو تئوری دونوردامیننت است. یعنی موی ناحیه پشت سر و بالای گوش چون استعداد ریزش و گیرنده هورمونی را ندارند بنابراین در هر محلی که این موها را پیوند بزنیم به رشدشان ادامه می دهند. تئوری دونوردامیننت به این معنی است که موی هر ناحیه ای را وقتی به محل جدیدی منتقل می کنیم ویژگی محل سابق خودش را با خودش می آورد. یعنی اگر موی بدن را به سر پیوند بزنیم تقریبا شکل موی بدن را به خود می گیرد و اگر موی سر را به نواحی دیگر مثل ابرو، ریش، تنه یا جای دیگر پیوند بزنیم در واقع شکل رنگ و ضخامت موی اولیه را خواهند داشت.
یک پیوند موی موفق و ایدآل پیوند مویی است که از نظر ظاهری آنقدر حالت طبیعی داشته باشد که برای دیگران جلب توجه نکند و متوجه کاشت مو نشوند. محل برداشت مو نقص واضحی نداشته باشد و اسکار به جا نگذارد. در واقع ناحیه ای که مو را برداشت کردیم دچار نقصان نشود. اکثر موهایی که پیوند زده می شوند باید بتوانند رشد کنند.
تکنیک هایی که برای این کار به کار می رود دو تکنیک اساسی هست.
در روش FUT یک نوار از ناحیه پشت سر و بالای گوش ها بر می دارند. متناسب با میزان شلی و جنس پوست، عرض آن از 2-1 سانتی متر و طول آن 30-20 سانتی متر متغییر است. سپس به کمک میکروسکوب، فولیکول های آن قسمت از پوست را جدا کرده و آماده می کنند تا به محل جدید پیوند بزنند.
روش دوم پیوند مو روشی است که اصطلاحا به آن FITیا FUT اطلاق می شود. در این روش از پشت سر موها، به کمک دستگاه های مخصوصی به صورت پانچ، فولیکول ها را به صورت تک تک برداشت می شود و پس از آماده سازی در محل جدید پیوند زده می شود.
این روش همان تكنیك جدید SUT میباشد ترکیبی از روش اول و دوم است. از آنجایی که این روش جراحی بسیار بزرگی محسوب میشود و از نظر عملی پاسخگویی خوبی ندارد.
هر دو روش در مواردی برای افراد خاص کاربردهای خاص خود را دارد. امروزه بیشتر از روش ترکیبی که شامل هردو روش FUT یاFIT است، میتوانیم بهره بگیریم. برای بعضی افراد روش FUT و برای برخی دیگر روش FIT ارجع تر می باشد. بنابراین باید متناسب با شرایط فرد در مورد ارجعیت روش ها تصمیم گرفت. اما در حالت کلی روش FUTروش ارجع پیوند مو است. زیرا می توانیم حجم بیشتری از مو برداشت کنیم و احتمال صدمه به فولیکول مو تقریبا وجود ندارد یا خیلی کم است. تکنیک هایی که جدیدا به کار برده می شود معمولا امکان اسکار گذاشتن در محل برداشت را به صفر رسانده است. روش FITبیشتر در افرادی استفاده می شود که خاصیت کشسانی پوست سرشان کم است و نمی توان نوار برداشت کنیم. همچنین افرادی که دائم موهای خود را کوتاه نگه می دارند.طبیعتا برای موارد خیلی وسیع استفاده از FIT تنها خیلی کارساز نیست. بنابراین استفاده از هر دو تکنیک بهترین روش است.
هر جلسه کاشت مو بین 4 تا 6 ساعت طول میکشد. در هر جلسه بین 3 تا 5 هزار فولیکول برای پیوندوجود دارد. با استفاده از روش ترکیبی در حتی تاس ترین افراد هم می توان در 2جلسه تمام موی قابل برداشت را برداریم و پیوند بزنیم. همچنین مانند گذشته لازم نیست فرد مجدد 6ماه بعد مراجعه کند.
عوارضی مانند کبودی، تورم، عفونت و خونریزی با این تکنیک های پیشرفته به هیچ وجه برای فرد وجود ندارد. استفاده از آرام بخش ها کمک می کند که فرد در حین عمل و بعد از عمل دردی را متحمل نشود. معمولا 1 یا 2 روز بعد از عمل فرد می تواند به زندگی عادی خود برگردد و نیازی به استراحت ندارد.
بعد از عمل 24 تا 48 ساعت پاسمان روی سر فرد است. می توانند بعد از 48 ساعت پانسمان را باز کرده و استحمام کنند و فعالیت روزمره خود را داشته باشند. معمولا موهای پیوند شده تا 2 هفته به رشد خود ادامه می دهند. بعد از 2 هفته ریزش پیدا می کنند و 3 تا 4 ماه بعد شروع به رشد مجدد مو می کنند. موی پیوند شده موی مادام العمر و دائمی است و به هیچ وجه نمیریزد مگر اینکه تیم متخصص تبحر کافی نداشته باشند و به موها صدمه بزنند و باعث شود بعد از یک دوره ی چند ساله ریزش پیدا کنند. یا به دلیل ناآگاهی و غیر تخصصی بودنشان پیاز مو را از نواحی که در آینده استعداد تاسی دارد برداشت کنند.
عمل پیوند مو عملی با تکنولوژی بالا است درنتیجه از تجهیزات به روز باید استفاده شود ولی تعیین کننده نتیجه نهایی، دستگاه نیست بلکه تجربه و علم پزشک است. عمل پیوند مو عملی فوق تخصصی است که در حوزه متخصصین پوست و مو هستند پس بهتر است برای کاشت مو به متخصصین این حوزه مراجعه کرد.
دکتر امیری پیوند مو را از سال 1380 شروع کردند. ایشان از اولین های پیوند مو در ایران هستند. در آن زمان پیوند مو با استفاده از روش FUT و میکروگرفت انجام می شد. پس از آن با پیشرفت علم و تجربه، کیفیت و ظرافت کار پیوند مو بیشتر شد. در پیوند مو نیاز است از این تکنیک ها دقیق تر، علمی تر و درست تر استفاده شود و انتخاب بیمار درست باشد درنتیجه می تواند نتیجه بهتری بدست آورد.
در ادامه چند نمونه دیگر از پیوند موی دکتر امیری را مشاهده خواهیم کرد.